Boka möte

Laminerade produkter

I jämförelse med lackat

Laminerade produkter

Varför är laserkantade produkter bästa valet för miljön?
Laserkantade kök sparar på vår miljö - inte minst för att det går åt mindre råvara i jämförelse med en lackad produkt. Lackade luckor har en kärna av MDF (Medium Density Fibreboard) och laserkantade luckor har en stomme av spån. Att det går åt mer material i en lucka av MDF kan du enkelt testa bara genom att lyfta en lackad lucka och en lucka av spån, där den förstnämnda är avsevärt tyngre. MDF byggs upp av finmald träfiber och det går åt upp till dubbelt så mycket råvara i jämförelse med en skiva av spån.

Laser - en teknik som skapar mervärde
Med lasertekniken kan du tätförsluta kant och yta. Det skapar för det första ett estetiskt utseende men resultatet blir extremt slitstarkt och värmetåligt.
Därutöver är det en hygienisk lösning i förhållande till traditionella tekniker då den är helt fri från limrester som samlar smuts.

Glöm inte förpackning och transport! 
Vid transport kan laserkantade laminatluckor sampackas och det sparar tid, vikt och utrymme. Lackade luckor packas var för sig med separat emballage för att inte skadas. Det innebär att förbrukningen av miljöbelastande förpackningsmaterial och att den totala vikten ökar.

Lackat jämfört med laminerat med laserkant
Ovanpå spånskivan läggs ett UV-beständigt melaminpapper. Laminatluckan skyddas nu av ett ytskikt som består av ett impregnerat, pappersbaserat material som både är slitstarkt och motståndskraftigt mot stötar och repor.  
Över tid ”gulnar” en lackad lucka och blir näst intill omöjlig att ersätta med en ny utan att det ska se missfärgat ut. En laminatlucka, däremot, behåller sin färg och utseende och gör den enkel att ersätta om skada uppstår.

För att producera lackade luckor krävs miljötillstånd då färgen innehåller miljöskadliga ämnen. Det är dessutom mer energikrävande och tar betydligt längre tid att tillverka, vilket åskådliggörs i illustrationen nedan. När den laminerade luckan är klar för leverans så har den lackade motsvarigheten inte kommit halvvägs in i processen.

 

Kom ihåg att...

Vi tillverkar måttanpassade produkter i såväl små som stora serier i det material du önskar - alltid med laserkantlist som standard!

Boka ett möte